Activiteiten

In het kader van de expositie Iconen van het Platteland worden verschillende activiteiten georganiseerd in samenwerking met de lokale boerderijenstichtingen en natuurbeheerders. Samen besteden we aandacht aan de waarde van agrarisch erfgoed en de kansen die het biedt voor de toekomst van het platteland.

De activiteiten worden georganiseerd voor iedereen die geïnteresseerd is in agrarisch erfgoed en/of er meer over wil weten. Hou deze pagina in de gaten voor meer nieuws en opkomende activiteiten! 

Afgelopen
17 september lezing: Duik in het verleden en ontdek de betekenis van de iconische historische boerderijen

Op zondag 17 september organiseert Rotterdam de boer op! een lezing over historische boerderijen. De lezing vindt plaats om 15:00 in Belevenisboerderij Schieveen en wordt gegeven door cultuurhistoricus Frits van Oostroom. De lezing is gratis toegankelijk en aanmelden is niet nodig.

Adres: Oude Bovendijk 220, Rotterdam

Naast de lezing vinden er in het weekend van 16 en 17 september nog verschillende andere activiteiten plaats bij Belevenisboerderij Schieveen. Kijk hiervoor op de website van Rotterdam de boer op! 

Afgelopen
16 september: Rondleiding over historisch erf

Op zaterdag 17 september vindt om 13:00 en om 15:00 een rondleiding over het historische erf van Belevenisboerderij Schieveen plaats. De rondleiding wordt georganiseerd vanuit het programma Rotterdam de boer op! en gegeven door Catherine Visser van DaF Architecten. Komend jaar zal de historische boerderij uit 1905 op het erf van de Belevenisboerderij door DaF Architecten fraai worden gerestaureerd en komt hier onder andere een boerderijwinkel met lokaal biodivers aanbod. De rondleiding is gratis toegankelijk en aanmelden is niet nodig. 

Adres: Oude Bovendijk 220, Rotterdam

Afgelopen
Lezing 17 juni: Behoud van oude boerderijen: een kwestie van (n)iets doen?! 

 Op zaterdag 17 juni 2023 organiseerde Stichting Drents Agrarisch Erfgoed voor de opening van de expositie in Orvelte de lezing ‘Behoud van oude boerderijen: een kwestie van (n)iets doen?!’ De lezing werd gegeven door Frank van der Velden van Het Drentse Landschap en geeft handvatten voor het behoud van historische boerderijen en boerenerven. Hierbij kwamen zowel het erf als de binnen- en buitenzijde van de boerderij aan de orde. Wat zijn historisch verantwoorde keuzes in onderhoud? In welke gevallen kunnen we beter iets laten dan iets doen? Waar halen we de kennis voor ‘goed onderhoud’ vandaan? 

 

 

Afgelopen
Activiteit 20 mei: Ga op ontdekkingsreis langs de Friese Boerderij-types! 

Op zaterdag 20 mei 2023 organiseerde Boerderijenstichting Fryslân in samenwerking met het Fries Landbouwmuseum een fietstocht langs de oever van de voormalige Middelzee. Deze ‘Ontdekkingsreis langs de Friese Boerderij-types’ begon met een bezoek aan de expositie bij het Fries Landbouwmuseum en vertelde onder leiding van een gids het verhaal van de Friese boerderijen en het Friese landschap.