Reizende buitententoonstelling: 

Iconen van het platteland

In 2024 reist de buitententoonstelling ‘Iconen van het platteland: historische boerderijen op weg naar de toekomst’ opnieuw door Nederland. De tentoonstelling schenkt aandacht aan het verleden, heden en de toekomst van de historische boerderij in de context van het veranderende platteland. De tentoonstelling is dit jaar te bezoeken op 2 bijzondere locaties in Groningen en Overijssel. Bijbehorend worden er enkele activiteiten georganiseerd. 

Waar en wanneer? 

  • 25 april tot 1 juli 2024 - Op Maarhuizen in Winsum (GR)
    Bezoek hier de website. 
  • 4 juli tot 16 september 2024 - Infocentrum IJssel Den Nul (OV) Bezoek hier de website. 

Klik op onderstaande knop om de geplande activiteiten rondom de expositie te bekijken. 

Waar zijn we nu? Wierde Maarhuizen, de Enne Jans Heerd 

Van 25 april tot 1 juli 2024 is de expositie te bezoeken op de historische wierde Maarhuizen in Winsum (GR). Deze karakteristieke  woonheuvel kent een lange historie. Deze karakteristieke woonheuvel heeft een rijke geschiedenis en bood al sinds het begin van de jaartelling een veilige toevlucht voor de bewoners van het natte kweldergebied in het Hogeland. 

Vandaag de dag blijft de wierde een plek van veiligheid, rust en inspiratie. Op deze bijzondere plek bevindt zich de historische boerderij Enne Jans Heerd, waarvan de oudste delen dateren uit 1600.  Na een lange agrarische geschiedenis hebben Staatsbosbeheer en Stichting Enne Jans Heerd de handen ineengeslagen om het complex nieuw leven in te blazen. De gerestaureerde schuren bieden nu ruimte voor diverse functies, waaronder een theaterzaal, daghoreca en bijeenkomstruimtes. 

Bezoek de expositie en geniet van een kop koffie of thee bij de historische boerderij Enne Jans Heerd! 

 
Adres: Maarhuizen 3, 9951 TB Winsum. 

Waarom?  

Het platteland is volop in beweging. Het vormt het toneel voor grote maatschappelijke ontwikkelingen die bepalend zijn voor het Nederland van morgen. Tegen de achtergrond van deze ontwikkelingen zet de expositie ‘Iconen van het platteland’ de historische boerderijen op de kaart.
 
De tentoonstelling laat zien hoe belangrijk historische boerderijen zijn voor het landschap en de regionale identiteit en wijst op de kansen die de herbestemming van boerderijen biedt voor het versterken van een leefbaar platteland. Met een sprekende vormgeving laat de expositie zien dat agrarisch erfgoed waardevol is, ook voor generaties na ons.

Foto: Harry Cock

Waar zijn we al geweest? 

Belevenisboerderij, Schieveen

Van 30 augustus tot en met 1 oktober was de tentoonstelling te zien bij Belevenisboerderij Schieveen in Rotterdam, een levendige plek waar stad en platteland elkaar ontmoeten. De Belevenisboerderij is gelegen in een historisch polderlandschap aan de rand van Rotterdam dat deels is herontwikkeld tot natuur- en recreatiegebied.

Boerenbondsmuseum, Gemert

Van 15 juli tot 27 augustus was de tentoonstelling te bezoeken in het Boerenbondsmuseum in Gemert. Hier stond de tentoonstelling te midden van een authentiek ingericht peeldorp anno 1900. 

Bekijk hier de video die Omroep Centraal TV maakte over de expositie in Gemert. 

Brink, Orvelte 

Van 17 juni tot en met 12 juli was de tentoonstelling te bezoeken op de Brink in monumentendorp Orvelte. De agrarische geschiedenis van Drenthe kwam hier op een boeiende wijze samen met de kansen die agrarisch erfgoed biedt voor de toekomst.


Fries Landbouwmuseum, Leeuwarden

Van 18 mei tot 14 juni was de tentoonstelling te gast bij het Fries Landbouwmuseum in Leeuwarden. Een prachtige locatie én een goed voorbeeld van de herbestemming van een historische boerderij. 

Tentoonstelling in beeld