Reizende buitententoonstelling:

Iconen van het platteland

Deze zomer reist de buitententoonstelling ‘Iconen van het platteland: historische boerderijen op weg naar de toekomst’ door Nederland. In deze tentoonstelling wordt aandacht geschonken aan het verleden, heden en de toekomst van de historische boerderij in de context van het veranderende platteland. De tentoonstelling is gratis toegankelijk en zal te zien zijn op vier verschillende locaties verspreid door het land. Bijbehorend worden er enkele activiteiten georganiseerd door de lokale boerderijenstichtingen. 


Waar en wanneer? 

  • 18 mei tot 14 juni  bij het Fries Landbouwmuseum, Leeuwarden (FR). Informatie
  • 17 juni tot 12 juli  op de Brink, Orvelte (DR). Informatie 
  • 15 juli tot 27 augustus  in het Boerenbondsmuseum, Gemert (NB) (alleen toegankelijk na entree museum).  Informatie 
  • 30 augustus tot 1 oktober  bij Belevenisboerderij Schieveen, Rotterdam (ZH). Informatie 

Nu te zien bij: Belevenisboerderij Schieveen

Tot en met 1 oktober is de tentoonstelling te zien bij Belevenisboerderij Schieveen in Rotterdam, een levendige plek waar stad en platteland elkaar ontmoeten. De Belevenisboerderij is gelegen in een historisch polderlandschap aan de rand van Rotterdam dat deels is herontwikkeld tot natuur- en recreatiegebied. Een prachtige locatie dus, om stil te staan bij de waarde van agrarisch erfgoed en de kansen die het kan bieden voor de toekomst van het platteland. 


Tip: Kijk tijdens je bezoek goed om je heen: in de expositie zit een prijsvraag verstopt waarmee je kans maakt op een overnachting in een herbestemde historische boerderij! 

Waarom?  

Het platteland is volop in beweging. Het vormt het toneel voor grote maatschappelijke ontwikkelingen die bepalend zijn voor het Nederland van morgen. Tegen de achtergrond van deze ontwikkelingen zet de expositie ‘Iconen van het platteland’ de historische boerderijen op de kaart.
 
De tentoonstelling laat zien hoe belangrijk historische boerderijen zijn voor het landschap en de regionale identiteit en wijst op de kansen die de herbestemming van boerderijen biedt voor het versterken van een leefbaar platteland. Met een sprekende vormgeving laat de expositie zien dat agrarisch erfgoed waardevol is, ook voor generaties na ons.

Foto: Harry Cock

Waar zijn we geweest? 

Boerenbondsmuseum, Gemert

Van 15 juli tot 27 augustus was de tentoonstelling te bezoeken in het Boerenbondsmuseum in Gemert. Hier stond de tentoonstelling te midden van een authentiek ingericht peeldorp anno 1900. 

Bekijk hier de video die Omroep Centraal TV maakte over de expositie in Gemert. 

Brink, Orvelte 

Van 17 juni tot en met 12 juli was de tentoonstelling te bezoeken op de Brink in monumentendorp Orvelte. De agrarische geschiedenis van Drenthe kwam hier op een boeiende wijze samen met de kansen die agrarisch erfgoed biedt voor de toekomst.


Fries Landbouwmuseum, Leeuwarden

Van 18 mei tot 14 juni was de tentoonstelling te gast bij het Fries Landbouwmuseum in Leeuwarden. Een prachtige locatie én een goed voorbeeld van de herbestemming van een historische boerderij. 

Tentoonstelling in beeld